TAGS: belvárosHelloMiskolckutyaLátnivalókMancsminimiskolcMiskolcSzinva-teraszvisithungaryvisitmiskolc

A Szinva terasz közelében áll egy kutya szobra. A szobor egy híres életmentő négylábút, Mancsot formázza meg. Mancs nevét szerte az országban ismerik, mert életében rengeteg bajba szorult emberen segített a Spider Mentőcsoport tagjaként.

A németjuhász kutya 1994-ben született tizenegy testvérével. Még kölyök korában észrevették, hogy az egyik lábát nem tudja rendesen mozgatni. Azonban hamar segítettek neki az orvosok, és rendesen megtanult járni.

Két éves kora körül lett a miskolci Spider Mentőcsoport tagja. Ügyességének és kiképzésének köszönhetően még a vízbe fulladtakat is meg tudta találni. Életében több mint száz embert mentett meg a világ számos országában. Egy három éves kislányt a török földrengés romjai alól úgy is megtalált úgy, hogy a lány már 82 órája feküdt a törmelék alatt.

Mancs szobrát 2004-ben még életében avatták fel. A mű Szanyi Borbála alkotása. Mancs 2006-ban távozott az élők sorából. A miskolciak a mai napig rendszeren gyújtanak mécseseket a szobornál, emlékezve hőstetteire.

S25C-216070110320_0011