Ahol régen még a vasat is megolvasztották – Fazola-kohó
TAGS: Garadna-patakHelloMiskolckisvonatLátnivalókminimiskolcMiskolcmúzeumőskohóÚjmassavisithungaryvisitmiskolc

A Lillafüredi kisvasútról leszállhattok a Fazolakohó megállónál is. Innen, ha egy picit sétáltok, máris egy három szintes kőépület előtt találjátok magatokat, amelyből boltíves kőkapuk nyílnak. Ez az épület a Fazolakohó, őskohó nevet viseli. Magyarország első, ipari műemléke.

Története egészen a 18. századig nyúlik vissza, amikor a környéken Fazola Henrik lakatosmester, fémműves, aki vasfeldolgozó vashámorokat telepített és egy vasgyárat akart építeni. Újmassán ehhez a legkorszerűbb vasolvasztóra volt szüksége. A Garadna-völgye az itt folyó patak miatt ideálisnak tűnt a vasolvasztáshoz, mivel a munkához víz kellett. Ezért emelték itt a többszintes olvasztó kohót, amelyet az elmúlt két évszázadban kétszer is újraépítettek.

A csupa-csupa régi kőből álló emlékművet gyalog, saját felelősségre közelről is megnézhetitek és körbejárhatjátok. Ma már nem használják, de bizonyos ünnepek idején – például a Fazola Fesztiválon – tartanak bemutatót arról régen hogyan olvasztották a vasat.

A vaskohótól nem messze lelitek meg a Massa Múzeumot, a vasverőt és a skanzent, ahol gépeket, szerszámokat és kemencéket fedezhettek fel, amelyeket egykor a vaskohászok használtak.

 omassa-kovacsmuhely-nj-15