Ahová nyaralni járt Herman Ottó – Pelelak, Herman Ottó Emlékház
TAGS: HelloMiskolcHerman_Ottó_EmlékházLátnivalókLillafüredminimiskolcMiskolcmúzeumPelelakvisithungaryvisitmiskolc

A híres természettudóst, Herman Ottót sokan úgy ismerik, hogy ő volt az utolsó, magyar polihisztor. A polihisztor szó olyan tudóst jelent, aki sokféle tudománnyal foglalkozik. Herman Ottó vizsgálta a pókokat, madarakat, halakat, politizált, de foglalkozott a néprajzkutatással és régészettel  is.

Miskolchoz számtalan szállal kötődött. Gyermekkorának egy részét Alsóhámorban töltötte, de katonai szolgálatát és házasságkötését követően is ide tért vissza. Testvérei is mind Miskolcon éltek. Az 1890-es években Herman Ottót Miskolc képviselőjévé választották. Ekkor rendezte be a tudós üdülőnek a lillafüredi házat. Sok boldog napot töltött itt. Pelelaknak nevezte az épületet, ahol jelenleg Herman Ottó mindennapjaiba tekinthetünk be egy kiállítás keretében.

Az első teremben, Herman Ottó dolgozószobája tárul a szemed elé. Megnézheted a tudós személyes tárgyait, leveleit és családi fotóit. Tovább haladva a pókokról, halakról és madarakról láthatsz sok-sok mindent. Az egyik vitrinben megpillanthatod annak az egyik szakócának a másolatát, amelyet Miskolcon a Bársony-ház építkezése közben találtak. A Bársony-házi kőeszközök bizonyították elsőként, hogy emberek laktak Magyarország területén az őskőkorban.

A házban nemcsak nézelődhetsz, hanem az érintőképernyős számítógépek segítségével “időt is utazhatsz” Herman Ottó korába és kutatásaiba, hogy aztán egy kvíz játékon teszteld a tudásod.

pele-haz-2015-kupcsiks-7