TAGS: HelloMiskolcLátnivalókLillafüredminimiskolcMiskolcvisithungaryvisitmiskolc

Akár busszal, akár kisvonattal látogattok Lillafüredre, hamar észrevehettek a hegyek között egy hatalmas két tornyú kastélyformájú épületet kiemelkedni. Ez a Lillafüredi Palotaszálló, amelyet 1925 és 1929 között építettek Lux Kálmán tervei alapján Mátyás-király korának stílusára emlékezve.

A szépséges palota három völgy találkozásánál, egy hatalmas mesterséges tó – a Hámori-tó mellett – magasodik. Amikor az épületet felépítették, akkor emelték a teraszokat és a függőkertet is. Az építkezés olyan nagy volt, hogy vízesést és egy barlang bejáratát is áthelyezték a szebb látvány kedvéért. Így jött létre Magyarország legmagasabb vízesése, amely a szálló alatt zúdul alá a húsz méteres mélységbe.

1933-ban a Palotaszálló falai között írta József Attila egyik leghíresebb szerelmes versét, amelynek néhány sorát a függőkertben olvashatjátok el. A II. világháború előtt még filmfesztivált is tartottak itt, valamint a szállóban forgatták a Meseautó című film néhány jelenetét.

A palota a mai napig szállodaként működik, így azok mehetnek be megnézni az épület belsejét, akik szobát foglaltak vagy a szálló egyik éttermében szeretnének ebédelni vagy vacsorázni.

S25C-216070110320_0003