TAGS: édességmézessüti
Print Recipe
Borsodi tepsis mézes
Általános, mézes sütemény recept, amelynek a különlegessége, hogy a tésztájába nem kell zsíradékot tenni. Ünnepekre, karácsonyhoz nagyon illik. Tepsi helyett süthetitek valamilyen torta formában is, de ne feledkezzetek meg arról, hogy a tészta sütés közben megnő.
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Elkészítés
  1. Olvasszátok meg a mézet, és habverővel dolgozzátok össze négy darab tojással!
  2. A lisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat és a szegfűszeget keverjétek össze alaposan ezzel a masszával. Nem biztos, hogy a keveréket könnyű összedolgozni, ha elfáradnál a sok kevergetésben, kérd szüleid segítségét!
  3. Vajazzátok és lisztezzétek ki a formát vagy a tepsit, amiben ki szeretnétek sütni a mézest.
  4. Öntsétek bele a tepsibe vagy a formába!
  5. Szórjátok meg a tésztát a darabolt dióval!
  6. Süssétek ki az így kapott tésztát egy előmelegített 180 °C fokos sütőben, amíg aranybarna nem lesz. A sütőt az első tíz percben ne nyissátok ki, mert a tészta összeeshet.
  7. Amikor megsült, vegyétek ki a sütőből. Öntsétek ki a tepsiből vagy a formából. Kedvetek szerint vághatjátok fel kisebb kockákra, szeletekre.
  8. Jó étvágyat!
Megjegyzés

A mézes elkészítéséhez kérjétek szüleitek, nagyszüleitek vagy nagyobb testvéreitek segítségét!

A recept forrása: Viga Gyula, Tájak, ízek ételek Borsod Abaúj Zemplén megyében. Miskolc, 2004. 91.

A recept megosztása