TAGS: lángostészta
Print Recipe
Krumplilángos
Borsod megyei régi, népi tésztaféle, mely sokak szerint szilvalekvárral a legfinomabb, de eheted magában porcukorral, reszelt dióval és mákkal is. Az itt élő nagymamák közül néhányan még ma is szívesen megsütik.
Mennyiség
személy
Hozzávalók
Mennyiség
személy
Hozzávalók
Elkészítés
  1. A burgonyát héjában tegyétek fel vízben főni egy nagyobb edénybe.
  2. Főzzétek legalább húsz percig a tűzhelyen!
  3. Ha megfőtt, öntsétek le róla a vizet! Hagyjátok a krumplikat kissé kihűlni.
  4. Hámozzátok meg a burgonyákat! Majd törjétek össze őket egy nagyobb tálban krumplinyomóval.
  5. Keverjétek össze a krumplit a liszttel és a sóval, hogy gyurmaszerűen jól formázható legyen.
  6. Formázzatok, nyújtsatok a tésztából kerek palacsintákat, melyek 2-3 mm vastagságúak legyenek.
  7. Készítsetek elő egy serpenyőt egy kis zsírral megkenve. Egy fél percre tegyétek fel a tűzhelyre melegedni, majd helyezzétek bele a palacsintát!
  8. Süssétek aranybarnára mindkét oldalát!
  9. Tálaljátok szilvalekvárral megkenve, reszelt dióval, darált mákkal vagy csak porcukorral megszórva. Ha nem édesen eszitek, húsokhoz is kiváló köret.
Megjegyzés

A lángos elkészítéséhez kérjétek szüleitek, nagyszüleitek vagy nagyobb testvéreitek segítségét!

A recept forrása: Viga Gyula, Tájak, ízek ételek Borsod Abaúj Zemplén megyében. Miskolc, 2004. 91.

A recept megosztása